Nr SW18N.0184
LUISTER MEE naar Kinrooi Webradio en speel af met:

De Koningin van de Soul is dood. Aretha Franklin - 16-08-2018

 

De Koningin van de Soul is dood. Aretha Franklin, volgens popblad Rolling Stonede beste zanger ‘aller tijden’, is in Detroit op 76-jarige leeftijd donderdag overleden.

Haar versie van de soulhit ‘R-E-S-P-E-C-T’ uit 1967 werd een strijdlied voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en strijders voor vrouwenemancipatie. „Het werd een strijdkreet voor Afro-Amerikanen, vrouwen en allen die zich benadeeld voelden om hun uiterlijk en om de persoon van wie zij houden. Ze wilden wat respect”, zei de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama in 2014 over het nummer, oorspronkelijk van Otis Redding.

Door haar gloedvolle, gevoelvolle en doorleefde stem, waarin pijn en trots doorklinken, maakte Aretha Franklin ook van een tamelijk onderworpen vrouwelijk lied uit de jaren 60, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ een lied over emancipatie. Ze gaf aan het nummer een heel nieuwe lading, aldus Peter Guralnick in zijn boek over de geschiedenis van soulmuziek, Sweet Soul Music.

Respect live: https://www.youtube.com/watch?v=z3cu8yZiFbs

„Ik had nooit gedacht dat mijn songs strijdliederen voor vrouwen zouden worden”, zei Franklin in 2017 tegen Time. „Maar ik vind het heerlijk.”

Toch is het niet vreemd dat in Franklins stem die drang naar waardigheid en bevrijding doorklonk. Ze was een dochter van een van de politiek actiefste dominees in de Verenigde Staten, de baptist C.L. Franklin, en zijn vrouw Barbara – die volgens haar vader net zo’n stem als Aretha had. Ze werd in 1942 geboren in Memphis, een van vijf kinderen, waar haar vader een succesvolle prediker was. Zijn platen met bewogen preken werden in hoge oplages verkocht. Vader Franklin was bevriend met muzikanten als Nat King Cole en Sam Cooke – zij kwamen bij de Franklins over de vloer – en met dominee Martin Luther King. Aretha zong op diens begrafenis, nadat King in 1968 doodgeschoten was.

 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties


Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Listen on Online Radio Box! Radio RoksKinrooi Webradio
GASTENBOEK
Josie Moonen zegt:
01 Apr - 10:13

Goede morgen . Ik ben een tijdje niet meer op jullie website geweest en zie dat er wel het een en ander veranderd is . Succes met de verandering en...

Beites zegt:
23 Mar - 22:49

En hier ben ik weer in de wens dat alles goed gaat voor een aangename dag en weekend voorJaar... Goede geluiden Jos.

annie zegt:
19 Feb - 10:00

Hallo ik ga vandaag genieten van het mooie weer groetjes Annie

DJ: louis
louis

Louis draait

heerlijke gevarieerde

muziek uit de jaren 60/70

...